December 26, 2008 Categorized under: Tips - 6 Comments

Tips Membeli Kamera Digital

Tips Membeli Kamera Digital

Artikel Oleh: Ijam
Disunting oleh: Hasnuddin Abu Samah

Adakah anda ingin membeli kamera digital anda yang pertama untuk diri sendiri?
Saya pasti tentu anda agak keliru dalam memilih kamera digital yang sesuai kerana terlalu banyak model baru di pasaran. Bagaimana untuk anda pilih mana satu model yang sesuai dengan keperluan anda? Jangan tersilap pilih…kerana kamera digital bukannya murah! Tersilap pilih anda boleh rugi hingga beratus ringgit!

Di sini saya kongsikan beberapa tip untuk membeli kamera digital. Saya harap ia dapat membantu anda dalam memilih kamera digital yang sesuai untuk anda. Tidak susah sebenarnya untuk memilih dan membeli kamera digital. Apa yang anda perlu pertimbangkan ialah:

Jangka hayat bateri/sel
Ini adalah faktor utama yang anda mesti dilihat dalam memilih kamera digital. Saya dapati harga kamera dan jangka hayat sel tidak seiring. Banyak kamera yang berharga rendah mempunyai jangka hayat sel yang lama dan sesetengah kamera yang canggih dan ‘high-end’ mempunyai jangka hayat sel yang pendek. Contohnya skrin panel yang besar biasanya akan memggunakan kuasa yang lebih untuk beroperasi. Pertimbangkan samada anda perlukan kamera yang mempunyai jangka hayat sel yang panjang atau pendek.

Megapixel
Megapixel pada kamera digital menentukan berapa halus dan ‘detail’ gambar anda boleh dirakam dalam sesuatu shot. Biasanya jumlah megapixel ialah dari 4 megapixel hingga 16 megapixel. Bagaimana untuk mengetahui berapa banyak megapixel yang anda perlukan? Sebagai panduan, jika anda menggunakan gambar untuk dihantar melalui email atau post ke laman web, anda tidak memerlukan lebih dari 2 megapixel. Tetapi jika anda ingin mencetak gambar anda dalam siaz yang besar, seharusnya anda memerlukan 5 megapixel dan lebih. (Bergantung pada saiz gambar yang anda ingin cetak).

Lensa Zoom
Anda semestinya memerlukan kamera yang mempunyai ‘optical zoom’. Optical zoom menggerakkan lensa kamera untuk merakamkan imej pada jarak jauh atau dekat pada satu titik. Penggunaan digital zoom adalah secara digital membesarkan imej menggunakan mikrocip kamera- menghasilkan kualiti gambar yang rendah. Pengeluar kamera menekankan lebih kepada digital zoom daripada optikal zoom dalam iklan mereka; jadi berhati- hatilah semasa memilih!

Kawalan dedahan cahaya (Exposure Control)
Kebolehan mengawal ‘exposure’ seperti shutter speed (kelajuan shutter) dan bukaan lensa adalah perkara utama yang diperlukan oleh jurugambar yang inginkan kawalan secara manual. Kamera digital yang murah hanya membolehkan anda mengambil gambar pada mode auto- tekan shutter release…dah dapat tangkap gambar! Pengguna yang lebih ‘advanced’ lebih suka melaras kelajuan shutter dan aperture untuk merakam subjek mengikut kehendak mereka. Jika anda betul- betul minat dalam fotografi, pilihlah kamera yang mempunyai kawalan exposure secara manual.

Kawalan Pengguna (User Controls)
Jika anda mencari kamera jenis ‘point-and-shoot’ (p&s), pastikan anda mencari kamera yang mudah digunakan. Kawalan pengguna (user control) biasanya untuk menetapkan resolusi, macro mode atau flash dengan cara yang mudah dikawal. Adalah penting kita mencuba dahulu kamera yang ingin dibeli – cuba dengan butang-butang kawalan pada kamera dan cuba serasikan dengan anda. Dengan cara ini anda akan dapat memilih kamera yang lebih sesuai dan selesa dengan anda.

Kesimpulan
Akhir sekali saya berharap artikel ini dapat membantu anda dalam memahami faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli kamera digital. Pada pandangan saya, jika anda masih baru dalam fotografi digital, tidak semestinya anda membeli kamera digital SLR yang tercanggih dipasaran! Bermula dengan kamera yang murah adalah lebih baik.
Belajar, berlatih dan tingkatkan kemahiran fotografi anda terlebih dahulu. Jika anda sudah mahir, barulah ‘upgrade’ ke kamera yang lebih canggih!

Terima kasih.

Artikel oleh: Ijam
http://www.noorizamsabran.com
http://www.ufo.my/newsite

6 Responses to “Tips Membeli Kamera Digital”

  1. ckucin says:

    thank you for the tips.. saya mmg plan nak beli DSLR.. saya plan nak beli nikon D80.

  2. abdul aziz says:

    untuk kamera nikon, apakah model dslr paling asas dan berapakah harganya..

  3. Zarina says:

    Thanks a lot, atas maklumat yang diberi. Saya memang tidak arif tentang fotografi digital. Saya juga tidak tahu brand dan jenis mana yang saya harus pilih/beli. Terdapat banyak di pasaran, saya buntu. Tetapi saya inginkan harga yang berpatutan, tahan lasak, dan berkualiti dengan budget paling tinggi RM 300 sahaja.

    Bolehkah, saudara membantu saya untuk menentukan jenis kamera yang patut saya pilih? Brand apa, dan jenis yang macam mana?

    Saya harap saudara tidak berkeberatan untuk membantu saya. Terima kasih.

  4. shail says:

    a’salam cikgu, saya telah membeli dslr canon 350d second hand dari seorang kawan.pada mulanya saya berpuas hati kemudian berlaku kerosakan, apabila saya wide kat display akan kuar err 99. dari pengalaman cikgu apakah jenis kerosakan yang saya hadapi dan berapa jumlah yang saya perlu tanngung.terima kasih

  5. Finas says:

    salam..

    sy bercdg nk beli camera digital..hrpn sy camera tu mestilah yg menepati semua tips yg terbaik untuk beli digital camera…mse survey2 sy bermnt dgn canon 130/210 n 300hs. Antara 3 ni mne yg terbaik?? atau ade lg brand yg lbh baik??

    sy salu pki kameara tuk kegunaan seharian…

    sy nk minta pndpt sebelum beli..tolong guide bleh??

  6. Oh, I’ve already read this one. see sites with google But well, thank you for sharing. i have bookmarked your site for futurereferrence.

Leave a Reply