April 17, 2007 Categorized under: Sembang - 12 Comments

Nikon atau Canon?

Ni satu soalan paling popular yang sampai sekarang tak ada jawapannya…

Setiap kamera ada kelebihan dan kelemahan masing-masing. Jadi, pilih kamera berdasarkan ciri yang anda minat pada kamera itu. Contohnya, ada orang pilih Canon sebab noise pada ISO tinggi kurang ketara. Manakala, orang yang pilih Nikon pulak suka Nikon sebab kualiti lensnya yang high contrast. Ada banyak lagi ciri-ciri berbeza setiap brand.

Kalau anda mencari satu kamera yang perfect, memang tak ada kamera yang perfect. Kalau dah susah sangat nak pilih, nasihat saya ialah, pilih kamera berdasarkan rupanya. Kalau rasa kamera Canon nampak lebih hensem pada pandangan mata anda, beli Canon. Kalau rasa kamera Nikon boleh jadikan anda lebih macho, beli Nikon. Habis cerita. Kalau nak dibandingkan dari segi features dan teknologi, panjang cerita…sebab Nikon dan Canon sentiasa berlumba-lumba untuk develop teknologi kecanggihan kamera mereka. Ada masa Canon menang, ada masa Nikon menang.

By the way, saya pengguna setia Nikon sejak tahun 1994… :-)

Hasnuddin Abu Samah

12 Responses to “Nikon atau Canon?”

  1. hasnuddin says:

    Israf, Sony Alpha pun bagus. Gabungan teknologi dan kepakaran dari Sony, Minolta dan Carl Zeiss… power tuuu! Yes, again, it’s not the camera, it’s the man behind the camera…or women behind the camera :-)

  2. israf says:

    bang adan..saya takder either those two brands..tapi saya mempunyai camera sony alpha-100..ehehehehehe…bagi saya..aper brand pun..semua ada kelebihan dan kekurangannya..

  3. mohar says:

    emmm…bagi saya plak….nikon ker..canon ker…kalau pengguna tu tak pandai nak guna..maka jadi sama jer…betulkan..? cuma setahu saya nikon ni murah sikit dari canon…betul ker tu? kalau salah betulkan ler bang adan yerk..babai.

  4. red says:

    saya rasa olympus la yg paling hensem. body murah, lens mahal.

  5. Ijam says:

    Ehem..saya guna Nikon, tapi kat opis saya guna Canon 20D..mmg mantap sbb feel dia lain mase tekan release button..Noise 20D ni mmg kurang…maybe advantage dia..(Bro Din tlg betulkn klau saya silap)

    Nak ikut minat saya suke D2xs (hehe) tapi xmampu..:(

    Pada saya yg pnting ilmu tangkap gambar…ada ilmu pakai ape2 camera pn ok…

    site ni ada sample saya guna Nikon dan Canon…(tapi jgn gelak, saya baru belajar).

    http://www.ijammm.com

  6. KA says:

    saya pakai nikon D70s. Bagi saya nikon ke canon dua brand ni yang femes ler.
    Why I choose nikon pasal suka dia punya grip.Tapi nikon D80 grip dia kureng plak.huhu.

    So mula2 ada niat mao tukar ke D80 tapi terus tak jadik. ;)

  7. lilomojo says:

    kalau nak dipilih canon atau nikon mana lagi kualiti.. mesti pening dibuatnya.. jadi pakaila dengan bijak apa-apa brand slr dan hasilnya tetap diri anda dan gambar anda

  8. Dieba says:

    entahlah….sebelum jadi photographer dulu…..sebelum ada DSLR dulu..saya selalu terbayangkan CANON…..tak terpikir pasal Nikon pun…so sampai skrg saya lebih selesa guna Canon…..canon ada class tersendiri…huhuhuh

  9. S.Roma says:

    Salam,

    Ikut pdpt sy,

    Canon – dr segi warna menang la… (Sports, nature, town view, landscape)

    Nikon – dr segi solid dan sharp menang la… (Wedding, dan sesuai utk amek gamba org)

  10. Apple Story ( ct nasuha ) says:

    canon pn cntik , nikon un uke. dua-2 segak
    keycun ;)

Leave a Reply